Tuesday, August 13, 2013

Great Divide Trail -vaellus - Missä mentiin? Osa 3

Saskatchewan River Crossing – Jasperin kansallispuisto: 
230 km, 6 päivää, 6 000 m vertikaalista nousua

 
Leiripaikat: Owen-joen vieressä – Cataract-joen vieressä (White Goat) – Four Point –leiripaikka (Jasper) – Mary Vaux –leiripaikka (Jasper) – Curator leiripaikka (Jasper) - Jasper


 
Reitti: David Thompson-valtatie – Owen-joki – Nimetön sola – GDT:n korkein kohta – Pinto-järvi – Cataract-joki – Cataract-sola


Owen-joen seuraaminen oli aluksi helppoa, polku oli hyvässä kunnossa ja kiipeäminen ylös yllättävän kivutonta. Päivä oli kyllä sateinen ja kun ylemmäs päästiin niskaan tuli myös rakeita ja vähän luntakin, mutta muutaman kuuman päivän jälkeen viileä ilma oli tervetullutta. Sitten polku taas katosi ja edessä häämöttävälle solalle kiivettiin ilman näkyvää reittiä. Ylämäki oli pitkä ja jyrkkä, sormet oli jäässä, mutta muuten hiki. Vaikka pilvet peitti taivaan ja osan vuoristakin, solalta avautui kaunis näkymä ja korvissa kuului vain tuulen kohina. Seuraavan solan jälkeen oltiinkin koko vaelluksen korkeimmassa kohdassa (2590 m) ja pidettiin tiukasti kiinni lippiksistä, kun tuuli niin kovasti. Päivän kolmannelle solalle kiipeäminen oli teknisesti haastavin nousu, ylhäällä edessä oli matala mutta jäästä tehty seinä ja jalansijaa oli hankalaa hakata lenkkareilla.
 

  

Koko vaelluksen korkein kohta (2590 m) ja huipulla tuuli
 


 
Solien jälkeen leikittiin taas piilosta reitin kanssa. Niinkuin aiemminkin polkuun törmättiin silloin tällöin, mutta aina jossain vaiheessa se katosi taas aluskasvillisuuden uumeniin, joten lopulta me päädyttiin vain improvisoimaan ja menemään oikeaan suuntaan kompassin avulla. Pinto-järvellä pysähdyttiin ottamaan kuvia kauniista järvimaisemasta ja loppupäivä käveltiin sitten puskassa, risukossa tai ryteikössä.
 Pinto-järvi
Päivän viimeinen koitos: Cataract-joen ylitys, joka vei pari tuntia

Reitti: Four Point-joki – Jonas Pass – Jonas Shoulder – Poboktan-joki – Poligne-joki – Maligne Pass – Maligne River – Trapper-joki – Maligne Lake – Evelyn-joki – Little Shovel Pass – Big Shovel Pass – Curator Lake – The Notch – Amber Mountain – Maligne Lake Road – Bighorn Trail – Jasper

Cataract-solalle pääsy tarkoitti Jasperin kansallispuistoon saapumista ja polkujen kunto oli vertaansa vailla. Itse sola oli pitkä ja ylitys vaatii lumen ja kivikkojen ylitystä, mutta samalla ympärillä avautuivat hienot näkymät tundraniityille, joilla myöhemmin kuljettiin.     


Vastaan tuli edelleen pusikkoja ja valtavia märkiä keidasrämeitä täynnä korkeita pajuja. Mutta suurimmaksi osaksi kulku oli helppoa ja tuntuihan se hyvältä vaeltaa hyväkuntoisella polulla, lisätä vauhtia ja tehdä kunnon kilometrit päivälle.
 Vaellus on helppoa, kun edessä avautuu "vaeltajan valtatie"

 

 Pelätyn Maligne-joen ylityskin sujui ilman ongelmia.
 
 Pitkästä aikaa jokien yli pääsi siltaa pitkin.
Puskaa toki piisasi Jasperissakin


Etapin loppuosa kului melkein juoksemalla. Tuntui uskomattomalta päästä nopeaa eteenpäin ja kummasti energiaa riitti myös maisemien ihailuun. Ja kuvien ottamiseen.


Skyline-reitti, joka on Jasperin kansallispuiston ylpeys ja jonka sanotaan olevan Kalliovuorten yksi parhaimmista vaellusreiteistä kattoi viimeiset 44 km ja 1928 m vertikaalista nousua ennen Jasperin kaupunkiin saapumista. Skyline tarjosi täydellisesti ylläpidetyn reitin valtavilla tundraniityillä keskellä upeimpia vuoristomaisemia ja samalla se palautti meidän uskon vaellukseen vaikeiden pusikkoalueiden jälkeen. Toisaalta reitti oli myös täynnä muita vaeltajia, mikä oli lievä kulttuurishokki erämailla vietettyjen päivien jälkeen. Mutta niistäkin selvittiin.


Notchin huipulla

  


Saapuminen Jasperiin tuntui upealta, vielä paremmalta kuin aiemmin Banff. Oli vaikea uskoa, että yli 900 km vaelluksesta oli jo tehty ja sitä juhlistettiinkin uimalla lämpimässä järvivedessä. 


Perillä kaupungissa nautittiin kunnon iltapalaa ja paljon herkkuja mahtui mahaan. Piia sai myös uudet kengät ja Julien rinkkaan sadesuojan. Julien nauttii kovalla työllä ansaittuja herkkuja

Luulisi, että iskakin jo lupaisi ostaa uudet

No comments:

Post a Comment